was successfully added to your cart.

Handlekurv

Minneord om Olav Espegren

Foto: Stiftelsen Haydoms Venner

Tidligere sjefslege Olav Espegren ved Avdeling for rus og avhengighetsbehandling (ARA) døde lørdag 7. november. Han var født i 1942 og ville snart fylt 78 år.

Dr. Espegren var misjonærsønn, født i Kina og utdannet som lege og spesialist i psykiatri. Han var sjefslege 1994-2008 på ARA, Sørlandet Sykehus og bygde opp Ruspoliklinikken fra ingenting.

Olav var en grunder med enorm arbeidskapasitet som klarte å få ting til, noe han var vant til fra arbeid i Hong Kong og Tanzania. Han startet metadon-behandlingen av opoidavhengige på Sørlandet og klarte også å få innført ADHD-behandling med Ritalin til rusmiddelavhengige med samtidig opioidavhengighet og ADHD. For dette fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull i 2008.

Han brant for de rusavhengige og fikk også i stand fast legetjeneste i rusmedisin for de innsatte i fengselet, Olav sørget også for en samarbeidsavtale mellom Sørlandet Sykehus og Haydom Lutheran Hospital i Tanzania, hvor det blant annet ble bygget en avdeling for psykiatri og rusbehandling. Mange har hatt glede av utvekslingsavtalen mellom sykehusene.

Han var en mester i å skaffe prosjektmidler og legestillinger i en tid da legestillinger var sterkt rasjonert.. Olav var pasientenes lege og stilte alltid opp.

Da han sluttet på ARA, arbeidet han et par år ved Borgestadklinikken avd Loland før han som pensjonist i 2010 påtok seg jobben som sjefslege og direktør på Haydom i Tanzania for en 5 års periode. I denne periode pådro han seg en hodeskade som han slet med resten av livet.
Olav var veldig fremtidsrettet og positiv til forskning og fagutvikling.

Han var en god mann, og en arbeidsmaur. Ukonvensjonell og kreativ med tro på det han holdt på med.

Fred over hans minne.

Øistein Kristensen og Reidun Åsland

4 kommentarer

 • Helga Tveit sier:

  Olav var en pillar i rusbehandling, en god kollega, sjef og venn. Han var et hjertevarmt og ekte menneske. Fred over hans minne.

 • Øystein Lie sier:

  Gode minner og gode historier om en bare god mann. Hans entreprenørskap var helt uten sidestykke. Evnen til å være fremoverlent i fagfeltet og ubeskjeden i ønsker og krav savnes. Hel ved. Fred over minnene❤️

 • Frode Nordhelle sier:

  Jeg er takknemlig for at Olav tok sjansen og gav meg jobb på Ruspoliklinikken innenfor et fagfelt som for meg var helt ukjent. Jeg lærte han å kjenne som en mann med et mylder av ideer, en hinsides arbeidskapasitet og evnen til å være fokusert til stede hver gang jeg behøvde hjelp. Fred over hans minne.

 • Olav Haavorstad sier:

  Jeg tror det er mange både ansatte og tidligere ansatte ved ARA som deler sorgen med Olav Espegrens familie over hans bortgang. For meg ble Olav Espegren mer enn en god arbeidskollega, han ble også en god venn.

  Olav Espegren var med å starte en rusinstitusjon i Hong Kong. Han hadde kontakt med denne institusjon i mange år mens han jobbet i Norge. På en privat tur med 8 ektepar fra Norge tok han oss med til Kina og Hong Kong. Da fikk jeg se den rusinstitusjonen han startet i Hong Kong og hilse på pasienter og medarbeidere. Det var helt tydelig at de satt pris på besøket.

  Fra en annen privat tur vi hadde sammen, vil jeg kort nevne en episode. Det var i Tanzania i Dar-es-Salaam! Her ville Olav Espegren besøke de som hadde hovedansvar for rus og psykiatri behandlingen i landet. Der fikk vi høre at landet hadde totalt 11 psykiatere. Fem av dem arbeidet administrativt, de øvrige var knyttet til behandlingstilbudet. Dette var i år 2001. I år 2001 hadde landet ca. 34 millioner innbyggere.

  Et par dager senere kom Olav Espegren i prat med en servitør på hotellet vi bodde. Hun spurte han hva slags utdannelse han hadde siden han snakket språket deres. Da han sa at han var psykiater begynte hun å gråte. Hun fortale om sin bror som hadde store psykiske problemer og som ikke fikk hjelpen han trengte. De fikk en lang prat sammen den kvelden.

  På Sørlandet har Espegren- navnet en god klang. Olavs far, misjonæren Agnar Espegren, lå tett etter Vilhelm Krag da Fædrelandsvennen i år 2002 stemte over hvem de ville gi hederen- århundrets sørlending. Sammen med søster Annie Skau startet han arbeidet blant flyktninger og rusmiddelbrukere i Rennie`s Mill og Håpets havn i Hong Kong.

  I 1974 bodde jeg en ukes tid på sjømannskirken i Hong Kong, på vei hjem fra Japan. Da ble jeg med den norske utenrikskomiteen som først besøkte sjømannskirken, deretter skulle de på besøk til Håpets Havn i Hong Kong. Det var en sterk opplevelse å se og høre hvilket inntrykk besøket gjorde på utenrikskomiteen. Senere på dagen besøkte de Agnar Espegren i Rennie`s Mill.

  Som 20- åring bestemte Olav seg for å følge i farens fotspor, finne sitt virke der nøden er størst. Han har hatt et spennende liv og betydd mye for mange, også for oss som har hatt gleden av å jobbe sammen med ham i mange år.

  Jeg takker Gud for vennskapet med Olav Espegren og lyser fred over han gode minne!
  Olav Haavorstad

Legg igjen en kommentar

X